niedziela, 16 września 2012

Zupa pomidorowa z krewetkami, trawą cytrynową i nasionami lotosu

Kupiłam trawę cytrynową i w mig zapragnęłam zupy z krewetkami, podobnej do tej, którą jadłam kiedyś u warszawskiego Wietnamczyka. Niestety, moja była trochę inna, ale śmiało mogę powiedzieć: lepsza! Produkty takie jak trawa cytrynowa czy suszone nasiona lotosu są do nabycia w Polsce w specjalnych sklepach, ale w razie czego, to drugie można zastąpić np. orzechami czy grzankami.

Składniki (na 6 porcji):

-Na zupę:
  •  2 litry bulionu drobiowego
  • 400g krojonych pomidorów z puszki wraz z płynem
  • 70g koncentratu pomidorowego

  • 1/3 łyżeczki pasty z pepperoni lub kawałek drobo posiekanej papryczki
  •  2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka curry
  • ok.80g suszonych nasion lotosu
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemnaczanej
  • sól
  • pieprz
-Na krewetki:
  • 30-36 krewetek tygrysich
  • 1/3 łyżeczki pasty z pepperoni lub kawałek drobno posiekanej papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa, obrana z zewnętrznych listków i bardzo drobno posiekana
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo starego imbiru
  • 2-3 łyżki masła
  • sól

  1.  Suszone nasiona lotosu zalać gorącą wodą i odstawić na 1 godzinę, a następnie trochę pogotować, aby były miękkie, ale nie całkowicie rozmiękłe, lekko twardawe.
  2. W garnku zagotować bulion, dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Zagotować. Dodać, curry, pastę z pepperoni, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz doprawić solą i pieprzem.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie letniej wody, dolać do niej jakieś 2-3 łyżki gorącej zupy i całość przelać do zupy. Dokładnie wymieszać, żeby zupa lekko zgęstniała.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić drobno posiekane ząbki czosnku oraz trawę cytrynową, chwilę podsmażyć. Dodać sok i skórkę z cytryny, imbir oraz pastę z pepperoni. Wrzucić opłukane krewetki i usmażyć. Doprawić solą.
  5. Rozlać zupę do talerzy lub miseczek, Dodać na wierzch krewetki i posypać nasionami lotosu. Całość polać masłem, które zostało ze smażenia krewetek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz