sobota, 15 września 2012

Placek z owocami


Często próbuję wymyślać coraz to dziwniejsze połączenia, przygotowywać skomplikowane rzeczy, aby później mieć wielką satysfakcję z efektów końcowych, a tymczasem równie wspaniały smak kryje się w tych najprostszych przepisach. I tak oto podaję Wam najprostszy przepis na najlepszy placek z owocami, który długo nie postoi w spokoju, bo momentalnie zniknie i nim się obejrzymy, będzie trzeba piec następny.

Przepis wygrzebany ze stosu karteczek poupychanych w wielką książkę kucharską "Kuchnia Polska"

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 2kg owoców (np. śliwek, truskawek, rabarbaru, wiśni, moreli, brzoskwiń) 
  • Skórka z 1 cytryny
 
  1. Jajka zmiksować z cukrem. 
  2. Masło rozpuścić i ostudzić, po czym dodać do jajek i cukru. Zmiksować
  3. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy.
  4. Dodać olejek cytrynowy oraz cukier wanilinowy. Wymieszać.
  5. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nią owoce, część z nich delikatnie wpychając łyżką do wnętrza ciasta.
  6. Piec ok. 1 godziny w temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz