niedziela, 2 września 2012

Kolorowe risotto z kurczakiem

Pierwszy raz gotowałam wielki gar risotta. Zawsze robiłam je na jedną, dwie porcje, a teraz przygotowałam je dla całej rodziny, która zjechała do mojego domu. Jest to bardzo fajne, jednogarnkowe danie, które można przygotować dla mniejszej lub większej liczby osób.
 (przygotowanie bazy do risotta bazowane na książce "Gotuj z Oliverem" autorstwa Jamiego Olivera)

Składniki (na 8 porcji):
  • 600g ryżu do risotto
  •  ok. 1 l gorącego bulionu drobiowego (możliwe, że wystarczy go mniej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • 1 kurczak z rożna
  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 papryki (najlepiej różnego koloru)
  • 2 pomidory
  • kilka małych marchewek
  • 150g mrożonego zielonego groszku 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • starty Parmezan
  1. Przygotuj warzywa. W garnku z wodą lub na parze podgotuj marchewki pokrojone w plastry, aby były lekko, ale nie całkowicie miękkie. Pokrój cukinie na cienkie półplasterki, a papryki i pomidory w kostkę, papryki na mniejsze, pomidory na większe kawałki.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem i zeszklij cebulę. Wrzuć ryż i zwiększ ogień, ale uważaj, bo może skwierczeć i strzelać tłuszczem. Trzymaj chwilę ryż na ogniu, ciągle mieszając. Po chwili zdecydowanym ruchem wlej wino i mieszając czekaj, aż ryż wchłonie płyn. Zmniejsz ogień pod patelnią. Wtedy stopniowo (po jednej chochli) dodawaj bulion, czekając z następną porcją, aż ryż ją wchłonie. 
  3. W międzyczasie cukinie, papryki, marchewki i groszek dodaj do ryżu, dalej dolewając do niego bulionu. 
  4. Gdy ryż będzie miękki, ale nie rozpadający się, przestań dodawać bulion i dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojonego lub porwanego na kawałeczki kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Risotto podawaj na ciepło w garnku, a obok połóż parmezan i blok do starcia, aby każdy mógł dodawać go we własnym zakresie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz